top of page

Kia Hildén

IMG_1598.jpg
bvc.jpeg
IMG_0005.jpeg
IMG_0049.jpg

MIN HISTORIA

Jag växte upp i Stockholms förorter i mitten på 60-talet, jag är yngst av fyra systrar. Hästarna kom in i mitt liv när jag var sju år. Då jag efter fyra år av påtvingat stillasittande på grund av barnsjukdom äntligen fick göra något som fick mig att känna mig som ”alla andra”. Att sitta på en häst, känna styrkan, värmen och tilliten det var början till ett liv fullt med hästar.

När jag var sexton och slutade grundskolan (och ridskolan) började jag jobba på en gård som hade bland annat uppfödning av svenskahalvblods hästar och varmblods travare. Lärde mig rida in och köra in hästar. Jag fick möjligheten att spendera så mycket tid jag bara ville med hästarna och på ett lekfullt sätt växte min erfarenhet och känsla fram.

 

Efter det började vänner och bekanta be om min hjälp då de fick ”problem” med sina hästar.

Det blev en betydelsefull tid för mig, och som person utvecklades jag otroligt mycket.

 

 Sen fortsatte det med B-tränarlicens på Solvalla, extrajobb tillsammans med banveterinären. Flera kurser följde: ATG´s  hästskötarutbildning , skoning och verkning, centrerad ridning och tävlande i distansridning . I slutet på 80-talet kom jag i kontakt med western filosofin, läste böcker, åkte på clinics för olika amerikanska tränare och praktiserade sedan detta på mina egna hästar. Därigenom lärde jag mig och förstod jag vilken inverkan markarbete med hästen lös hade på hästens beteende. Det i sin tur påverkade arbetet i både ridning och körning.

 

Jag har arbetat (både som anställd och egen företagare) på många olika ställen, haft eget företag sen 1988, och bott på olika platser i Sverige och utomlands. Allt ifrån ”showdogs” i Hollywood till mjölkbonde i Roslagen.

 

2001 började jag åka runt i Sverige och hålla kurser i ”säker hästhantering”. Visade hur vi kan kommunicera med hästarna genom kroppsspråk, och om vi tränar oss i att bli mera medvetna om våra tankar, känslor och beteenden förstår vi också hur vi påverkar hästarnas beteende. Jag känner stor tacksamhet för att jag fått möjligheten att träffa alla dessa hästar, de har varit mina bästa lärare!

 

I hela mitt liv, vad jag än jobbat med, har jag ”trillat in” på att hjälpa människor, vare sig det varit planerat eller inte.

Det har varit angående deras eget mående, relationer till andra människor eller med relationen till sina djur.

Under tio år jobbade jag som familjehem och behandlings förälder inom HVB verksamhet. Jag utbildade mig, läste olika kurser, KBT,DBT, MBT, BBIC,ART,MT, och mindfulness.

Att hästarna blev en så stor del i behandlings arbetet var något som växte fram under många år men som till slut blev ett sätt att arbeta på som jag med hjälp av professionell rådgivning strukturerade upp och det blev:

ESMH (emotionell spegling med häst) 

Vill du läsa mer om mig och vad jag har gjort, klicka här och scrola ner till "Min Biografi".

Ring eller maila mig

bottom of page